Bra tips till ett växande företag

growing

Det är bara att fira när företaget går av stapeln och börja skjuta i höjden. Du kanske har arbetat och slitit med företaget i flera år och nu får du äntligen betalt för mödan. Vad händer härnäst?

Anställa eller inte?

Om ordnarna rullar in och tiden inte räcker till, känns det naturligt att anställa nytt folk. Se bara till att vara noggrann med din anställning. Ta inte emot och ger jobb åt kompisens barn bara för att vara snäll. Sådana generösa erbjudanden kan komma att kosta dig i slutändan.

Erbjud hellre en praktikplats via Arbetsförmedlingen eller låt han eller hon jobba gratis för att ge dem lite arbetslivserfarenhet samt en bra referens att ta vidare till sitt egentliga jobbsökande. När du anställer ska det vara med tanken att de ska stanna kvar i flera år framöver.

För att vara säker på att anställningen kommer att löna sig, måste företagets ekonomin vara stabil. Annars borde man anställa under en viss period eller erbjuda en deltidstjänst.

Eliminera pappersarbetet

Vid det här laget börjar det rulla in och ut mer pengar. Att sköta allt pappersarbete börjar bli tungt och tar tid från det du egentligen vill göra. Se till att något som sköter det åt dig. Automatisera det med inköpt programvara eller molntjänst. Du ska slippa skicka alla papper manuellt vid det här laget.

Det kan också vara på sin plats att skaffa ett e-arkiv där du kan arkivera äldre dokument som du enligt lag måste spara, eller som är viktiga för företaget. Ett e-arkiv tar ingen fysisk plats och kostar inte speciellt mycket.

I slutändan sparar du nog pengar på att betala för tjänsten än att offra din egen tid för att göra jobbet.