Framgångsrik börshandlare

Begreppet ”framgångsrik börshandlare” eller börsmäklare om man så vill är lite tvetydigt eftersom det både kan syfta till privata finanser som sker hemma på kammaren, likväl som det kan syfta till yrket som innebär att vara börsmäklare. Vi tar här upp lite av båda sidorna.

Vara påläst

Börsen

Det som gäller för all börshandel är att man verkligen måste vara påläst innan man ger sig in i denna typ av penningindustri. Med påläst så menar vi inte att det räcker att ha läst New York-börsens upp- och nedgångar i tidningen under några dagar i morgontidningen, det handlar bland annat om att se saker i både kortsiktiga och långsiktiga perspektiv.

För det första så finns det många olika branscher på börsen, är man nybörjare så är det förslagsvis en bra idé att rikta in sig på ett segment eftersom det inte direkt går att greppa och ta in den mängd information som krävs för att ha koll på, och handla på börsens alla segment. Har man kanske något intresseområde så kan detta hjälpa dig en bit. Du kanske är väldigt intresserad av teknologi och dess aktörer – exempelvis.

Vilka affärer sker nu?

Om man ser på börsen ur ett kortsiktigt perspektiv så handlar det oftast om större investeringar i penningmängd eftersom det annars inte går att göra några nämnvärda vinster. Därför så är detta oftast något som sker bland börsmäklare mer än privatpersonen som sitter och ”placerar” sina besparingar. Vi ska förklara hur vi menar.

Om du har ett specialsegment, exempelvis då teknologi, eller ännu mer specifikt datorindustrin. Det måste finnas ett syfte med handeln av aktier i ett företag eftersom det annars inte finns någon poäng. Ett syfte att en stor affär snart ska genomföras av det företaget som kommer påverka dess börsvärde positivt. Som börsmäklare har du förhoppningsvis genom åren knutit till dig kontakter på diverse organisationer och företag så att du kan få så kallad inside information, som gör att du kan göra smarta drag innan en nära anstående affär eller liknande. Detta gäller såklart både när en aktie förlorar värde och ökar i värde. En aktie som rasat ordentligt kan närsomhelst vända uppåt och nå rekordhöjder om företaget helt plötsligt skulle få in en stor order eller något annat positivt. Skulle man som börsmäklare få nys om detta innan affären genomförts – ja då är det läge att köpa och snart vandrar värdet uppåt och man tjänar förhoppningsvis stora pengar. Läs mer här om hur börshandlares jobb ser ut.

Som privatsparare så handlar det oftast inte om de digniteter som ovan eftersom detta kan handla om hundratusentals kronor i svepet. För de allra flesta privataktiesparare handlar det om mindre summor och mer långsiktiga placeringar som grundar sig på historik och nutid sammanslaget. Man vill helt enkelt ha en viss säkerhet i de pengar man placerar, och detta kan man bitvis få genom att följa utvecklingskurvor på lång sik. Ser man exempelvis en långsiktig kurva så är det ganska ofta så att den går lite som en bergochdalbana – i olika frekvens såklart, men det som går ner, det går oftast också uppåt igen – och vice versa.