Så skapar du en ny karriär

karriär

Det är aldrig för sent att skapa en ny karriär. Oavsett om du nyligen har kommit in i arbetslivet eller om du arbetat i många år har du alltid möjlighet att göra en riktningsförändring och välja något som du verkligen brinner för. Med tanke på hur många år vi spenderar på att jobba i livet är det snarare rationellt att byta spår om du känner att det krävs för att hitta motivationen igen. Många tror att ett karriärsbyte senare i karriären leder till sämre lön och okvalificerade arbetsuppgifter, men det finns inget sådant nödvändigt samband. Istället kan det vara ett sätt att ytterligare utveckla din kompetens och klättra på karriärstegen.

Det finns många olika skäl för någon att byta karriär. I en tid med turbulenta ekonomiska omständigheter kan det hända att du förlorar jobbet. Det är ofta en traumatisk händelse – särskilt om du arbetat länge på samma position – men det behöver inte ha långvariga negativa konsekvenser. Istället kan det bli till en konstruktiv lösning om du lyckas vända det till något positivt. Outplacement är ett sådant försök att underlätta för människor som har tvingats till ett karriärsbyte. Med hjälp av outplacement kan de få råd och tips för hur de lättare ska kunna skapa ett fortsatt meningsfullt yrkesliv.

Det finns också tillfällen som du själv väljer att byta karriär. Om du känner att din utveckling har gått i stå i ditt nuvarande yrke och du vill utforska vad andra sektorer eller branscher har att erbjuda kan du med fördel välja att göra ett karriärsbyte. Ett tips är att vidareutbilda dig inom ett särskilt ämne för att vara säker på att du besitter rätt egenskaper för ditt nya jobb. Det gör det lättare att komma väl förberedd och ger dig en trygghet när du står inför nya utmaningar.