Vid bostadsköp så finns det alltid en kontantinsats som ska betalas när det ges tillträde till bostaden. De ligger på 15 procent av vad bostaden kostar och är något som man kan behöva spara ihop till. Aktiesparande är kanske något som kan lösa detta ganska snabbt.
Så klart så är det ett risktagande att satsa på aktier men det kan även gå fort att få ihop en kontantinsats. De flesta lånar idag pengar vid sitt bostadsköp. Det kan förstås finnas de som länge har sparat och kanske har råd att kontant betala för en mindre bostadsrätt. Men de flesta belånar sina bostäder och köper dessa via lån från banken. Se till att tidigt få ett lånelöfte från din bank så du vet hur mycket du har att röra dig med för att köpa en bostad. Se också till så att du har det som krävs för kontantinsats vid köp av en bostadsrätt.
När köpet ska genomföras så se till att det finns ett godkänt köpekontrakt och avtal som är enligt de regler som är uppsatta för just köp av bostadsrätt. Om det skulle uppstå någon tvist eller liknande mellan dig som köper och den som säljer så kan det vara bra att vara påläst om detta och vilka de tio vanligaste tvisterna kan vara vid bostadsrättsaffärer. Om ni inte kan lösa den tvist som uppstått kontakta en bostadsjurist som kan hjälpa dig. Det finns så klart en fördel att spara pengar till oförutsedda utgifter.
Med en bostadsrätt eller villa så kan det hända att exempelvis tvättmaskinen eller diskmaskinen går sönder och då är man tvungen att köpa ny. Då kan det vara gott att ha pengar sparade till detta. Se till att varje månad antingen spara i ett vanligt sparkonto eller i fonder och aktier. Se till att du skaffat dig ett så kallat ISK konto så schablonbeskattas du på det sparande du har i aktier och kan sälja delar eller allt och plocka ut dina pengar när du helst önskar.