Vad är ett företagslån?

Företagslån är lån som ställs ut till företag. Ägaren till företaget är därmed inte ansvarig för lånet såvida inte företaget är en enskild firma. I det fallet är företaget och ägarens ekonomi integrerad.

Ett vanligt villkor för att mindre och nyare företag ska få ett företagslån är dock att ägaren går i personlig borgen. Detta innebär att ägaren blir betalningsskyldig om företaget inte kan betala tillbaka lånet. I praktiken innebär det att företagslånet blir ett privatlån. Dock finns ofta andra fördelar med företagslån, som att de har lägre ränta än många konsumentlån.

Vem kan ta ett företagslån?

Idag kan alla företag oavsett juridisk form ansöka om företagslån. Det finns många olika aktörer som specialiserat sig på lån till mindre företag som inte har de säkerheter som normalt krävs för ett lån hos någon av de större bankerna. Även företag med betalningsanmärkningar kan få låna pengar såvida företaget inte har ett aktivt skuldsaldo.

Villkor för företagslån

Olika aktörer erbjuder olika villkor, till exempel vad gäller löptid, ränta och avgifter. Det lönar sig att jämföra flera olika banker och långivare för att få så bra villkor som möjligt. Villkoren påverkas normalt av företagets kreditvärdighet. Väletablerade företag utan betalningsanmärkningar och med god lönsamhet får bättre villkor än nyare verksamheter och företag med tidigare betalningssvårigheter. Lär dig mer här!