Wall Street

När man talar om börs och finans är det nog många som tänker på Wall Street i New York, som är hem för de kanske mest kända börsen i hela världen.

Wall Street hittar man på nedre Manhattan och det är på adress nummer 11 som man hittar New York Stock Exchange som är världens största börs med ett värde av totalt 16 600 miljarder amerikanska dollar.

New York-börsen grundades 8 mars år 1817 och hade till en början ett antal olika adresser. Sedan år 1865 finns man på den nuvarande platsen.

Genom åren har en rad historiskt viktiga händelser inträffat på Wall Street, bland den berömda kraschen i slutet av oktober år 1929, som blev början till depressionen, samt den så kallade Black Tuseday, som inträffade 19 oktober år 1987 när New York-börsen tappade 22,6 % på en enda dag.

Totalt finns 1 867 företag listade på New York Stock Exchange och den dagliga handeln uppgår till runt 170 miljarder dollar.

Sedan år 2007 ägs New York-börsen av den europeiska börsen Euronext som består av börserna i Paris, Amsterdam, Bryssel, London och Lissabon.